Det er nemt at ændre på rummene derhjemme

Mange tror, at det at få et eller flere ekstra værelser, kræver rigtig meget arbejde. Eller at det bliver en permanent løsning, der vil stå for evigt. Det er selvfølgelig en mulighed at få det gjort på lige den måde, men der er en meget let måde at skabe et nyt rum på. Det er med montering af gipsplader.

Hvis du har brug for et ekstra rum eller bare en væg, så er gipsvægge den løsning, der er billigst, som du selv kan sætte op, og som kan fjernes igen, hvis du gerne vil indrette helt anderledes på et andet tidspunkt eller have det store værelse tilbage.

Mål op og køb de rette materialer

Enhver tømrer med respekt for sig selv kan sætte en gipsvæg op hjemme hos dig. Men det er faktisk så let, at du kan klare det selv. Hiv en enkelt weekend ud af kalenderen, og så vil du have dit nye værelse klar derefter.

Du skal selvfølgelig starte med at tage mål af din kommende væg. Det er ikke kun vigtigt for de gipsplader, der skal bruges, men også for de regler, pladerne skal monteres på. Det sikrer samtidig, at du har det rigtige til dine vægge fra starten af, så du kan kaste dig ud i dit arbejde.

Brug gerne flere plader. Flere plader har nemlig den store fordel, at det giver en meget mere stabil væg oveni, og det vil du kunne se med det færdige resultat. Dog skal du huske, at de to plader skal opsættes forskudt af hinanden. Det sikrer stabiliteten af væggen.

Du kan gøre det hele selv

Normalt vil stålprofiler blive brugt til at fæstne gipspladerne på. De holder faconen, og det gør dem meget lette at arbejde med. Men du kan sagtens vælge træstolper til formålet, hvis du foretrækker det.

Du starter med at bygge dit skelet ved hjælp af reglerne, der monteres først. Når de er på plads, kan du isolere skelettet, og til sidst skrues gipspladerne på udvendigt. Hvis isolering og støj ikke har den store betydning for dig, behøver du ikke den indre isolering, for gips er faktisk rigtig godt i sig selv.

Det lyder let, og det er let. Derfor er det en løsning, der er blevet brugt i rigtig mange år efterhånden, for her får alle muligheden for at få det ekstra værelse, der er behov for.

Helt som alle andre vægge

Hvis du vælger to lag gips udvendigt på dine nye vægge, så kan du sagtens efterfølgende hænge hylder og billeder op, uden de falder ned. Noget der gør dine nye vægge meget mere brugbare i hverdagen, for nye rum og det eksisterende, der nu bare er lidt mindre, skal stadig se pæne og beboede ud.

Inden du når til at hænge ting op, så skal den nye væg spartles. Det er kun samlingerne, for gipsvægge er naturligt glatte og pæne. Normalt er to til tre omgange nok, og så kan du male eller tapetsere det hele.

Når du endelig er nået dertil, hvor du skal indrette det nye værelser og det eksisterende, skal du huske at bruge særlige gipsskruer til den nye væg. Det samme gælder for de rawlplugs, du vælger. De er særligt fremstillet til gips, og de sikrer, at det, du hænger op, rent faktisk også bliver hængende, uden at ødelægge væggen.

Skal du hænge meget tunge ting op på dine nye vægge, så kan det være en rigtig god idé med træplader mellem skelettet og gipspladerne. Det giver skruerne noget mere at holde fast i, og det giver væggen en meget større bæreevne.

Nu har du et nyt værelse

Gips virker bare. Det giver dig et nyt værelse på rigtig kort tid, det er så meget billigere end en opmuret væg, det giver en stabil og holdbar væg, du kan lave den med gængse værktøjer, og du kan fjerne den igen, hvis du vil.

Det eneste, du skal være klar over, er, at der er helt andre krav til en gipsvæg, hvis den skal sættes op i et vådrum. Gips og vand er ikke den bedste kombination over længere tid, men hvis du bruger de rigtige metoder og materialer, så kan du sagtens bruge gips her også. Bare sæt dig grundigt ind i de særlige regler på området, inden du kaster dig ud i det.