Hvornår skal jeg tage et studielån?

Det kan være lidt af en opgave at finde ud af, hvornår det er en god idé at tage et studielån. Selvom nogle måske altid vil råde dig til at undgå lånet, hvis det er muligt, så kan der sagtens være grunde til at tage studielånet allerede før, at du bliver virkelig presset.

Hvis du eksempelvis ikke har råd til at komme ud og se lidt bold med vennerne, eller hvis du altid skal sige nej til kaffe, fordi du ikke kan finde penge til det, så er du måske der, hvor du er en kende for presset. Her kan det sagtens være en idé at tage et mindre studielån, så din økonomi kan ånde en smule igen.

Lav en opsparing

Faktisk vælger mange at bruge studielånet til at lave sig en opsparing. Det er et aktivt valg, hvis man vurderer, at man vil have brug for at have penge stående på kontoen, når man eksempelvis er færdig med studiet. I så fald kan man vælge at skylde pengene gennem et studielån, selvom de faktisk bare står på kontoen.

Det er et valg, hvor man slipper for en høj rente, da det stort set er ’gratis’ at optage et studielån. Derfor er det faktisk ikke nødvendigvis så dårlig en idé, hvis man gerne vil spare op til noget – eksempelvis indskud i en lejlighed eller et hus.

Det er dog samtidig en måde at skabe en gæld, selvom det måske ikke er så nødvendigt. Omvendt kan man sige, at det nok hurtigt bliver nødvendigt at tage et lån efter studiet, hvis man skal have bil eller nyt hjem, og på den måde gør det måske ikke den helt store forskel i den sidste ende.

Lev livet lidt

Et studielån kan også være med til at give muligheden for at leve livet lidt. Det er lidt ærgerligt, hvis man sidder efter studietiden og ærgrer sig over, at man har siddet så hårdt i det, at man nærmest ikke har haft det sjovt. Så er det måske bedre, at man rent faktisk skylder lidt penge, men har nydt tiden og ikke siddet så hårdt i det, at man aldrig har kunnet gøre noget sammen med andre.

Det er dog heller ikke nødvendigvis så forfærdeligt at sidde lidt hårdt i det, når man er studerende, for det er noget, der hører med til at være ung. Det handler måske bare om at finde den berømte balance, hvor det ikke bliver alt for træls.

Fokuser på studiet

Et studielån kan også tages med det argument, at man gerne vil fokusere mere på studiet. Tager man et lån, er man måske ikke tvunget til at arbejde så mange timer, og på den måde kan man opnå bedre resultater. Skal vi køre linen ud, kan det betyde, at man bliver dygtigere til sit fag, og man kommer derfor hurtigt ud og får et job og kan betale gælden tilbage.

 

Det er en god overvejelse at gøre sig, hvor man selvfølgelig også skal være ærlig overfor sig selv, og hvad man reelt har brug for.