En væg med indbygget biopejs

Biopejs er blevet meget populære de seneste år. Vi mennesker har altid været tiltrukket af ild. Der er også noget særligt ved at have levende ild tæt på. Selv om al ild i bunden er dødsensfarlig virker det beroligende på os når det er os der har kontrollen. Endda hypnotiserende. Ild kan være mere underholdende end prime time tv. Hvis ikke du gør det selv, så kender du sikkert andre der kan bruge timer på at sidde stille og stirre på et bål eller en pejs.

Men en biopejs får du megen kontrol over ilden. Biopejs er hightech løsninger. En biopejs brænder så ren som det kan være. Der kommer hverken sod, røg eller lugt fra en biopejs. Det gør det også meget attraktiv i tætbefolkede byområder.

De fleste husejere vil gerne have en pejs, men der skal også tages hensyn til lugt- og røggener. Afbrænding af træ og briketter er strengt reguleret. At fyre med brændeovn og pejs kræver at du overholder mange regler. Skorstensfejeren skal komme mindst en gang om året og tjekker det. På din regning, selvfølgelig.

Biopejs giver dig pejsens fordele minus skorstensfejeren

En biopejs fyres med bioetanol. Det er den samme slags som i dag også bliver tilsat benzin. Bioetanol er et bæredygtig brændsel og brænder meget ren. Du skal godt nok sørge for både ud- og ind-luftning. Ild forbrænder jo ilt, og den skal erstattes hvis du vil nyde pejsen. Og selv om der ikke kommer synlig røg eller giftige gasser fra en biopejs, så er det stadig afbrændt luft som skal ud af huset hurtigst mulig. Men sammenlignet med en brændepejs er det småting.

Biopejs kommer i mange former og modeller

Der findes i dag biopejs til alle smag. Fritstående, vægmonterede og som biopejs indsats, altså en pejs der er indbygget i en væg. Der findes også biopejs der hænges fra loftet. Biopejs findes til både inde og ude. Materialerne er stål, rustfrit stål, og glas. Men også keramiske materialer og andre metaller som kobber og messing er mulige. Det giver en stor mangfoldighed af stile. Og selvfølgelig også en stor mangfoldighed af priser.

De billigste biopejs koster under 2000 kroner. De dyreste, i Danmark, tæt på hvad en lille bil koster. Nypris, ikke brugt.

Men en biopejs er også en investering i hygge og velvære. Og den vidner om god stil.